Dit wist je nog niet over vanille (en vanillesuiker)!

De geur van vanille is erg kenmerkend en het gros van de mensen weet de geur daadwerkelijk te verbinden aan de bloem. Het wordt aan veel gerechten toegevoegd, er worden heerlijke taarten of cakes mee gebakken (met vanillesuiker) en men vindt het heerlijk om er zijn of haar huis door te laten ruiken door middel van geurstokjes. Weet jij wat de geschiedenis van vanille is? Lees snel verder en ontdek in het kort wat de oorsprong van vanille is.

Dit is de geschiedenis van vanille

Vanille is een zwarte bloem. Een lange tijd geleden werd deze ontdekt door de Azteken. Zij noemden dit toen de zwarte bloem. Ze hebben voor deze naam gekozen vanwege de geur die vanille met zich meebracht wanneer de bloem gedroogd was. Toentertijd gebruikten de Azteken de bloem om in hun drankjes te doen. De reden hiervoor was om hun drankje meer smaak te geven. Naast vanille deden ze ook cacao in hun drankje.

In het jaar 1500 werd er pas handelgedreven met de bloem. Een vermoeden is dat een Spaanse veroveraar het drankje kreeg aangeboden en vervolgens de bloem gebruikte om handel te drijven met Europa. Om ervoor te zorgen dat de bloem niet zo verderven tijdens de reis die ze af moest leggen, werd vanille eerst gedroogd. In het begin werd de bloem voornamelijk gebruikt voor het toevoegen van smaak aan eten en drinken, maar in het jaar 1800 werd vanille ook voor andere doeleinden ingezet.

Een apotheker kwam toen namelijk op het idee om de bloem ook voor andere redenen in te zetten, maar hier werd pas later gehoor aan gegeven. Vervolgens zagen we de bloem ook terug in alcoholische dranken, parfums, in tabak en als vanillesuiker.

Vanille: van bloem tot vanillesuiker

Van zwarte bloem tot toevoeging van smaak tot aan vanillesuiker: vanille heeft een lange reis afgelegd.