Roodvonk is vrij eenvoudig te herkennen aan de symptomen die gepaard gaan met de bacteriële infectie. Hoewel een aantal symptomen vrij algemeen zijn voor bacteriële infecties, zijn er ook enkele symptomen die in deze vorm exclusief bij roodvonk passen.

Roodvonk kan gepaard gaan met de volgende verschijnselen:

  • Zere keel
  • Koorts
  • Vuurrode tong, ‘aardbeien’ reliëf
  • Kleine rode puntjes op zachte gehemelte
  • Paranoia
  • Hallucinaties

Al deze symptomen kunnen bij verschillende aandoeningen voorkomen, hoewel ze bij een gezamenlijk voorkomen wel wijzen op roodvonk. Het meest karakteristieke symptoom van roodvonk is echter huiduitslag.

Huiduitslag bij roodvonk

Fijne, rode puntjes verspreiden zich bij roodvonk na enige tijd over de huid. Deze uitslag verbleekt wanneer je erop duwt met een vinger, in tegenstelling tot sommige andere soorten huiduitslag. De huiduitslag heeft een langere incubatietijd dan de andere symptomen. Meestal ontstaat deze na een halve dag tot drie dagen nadat de koorts optreedt. Dit betekent dat de uitslag vaak pas anderhalve tot zeven dagen na de infectie ontstaat.

De huiduitslag van roodvonk is vooral in het gezicht vaak erg karakteristiek. Doorgaans zijn de wangen rood, terwijl er rond de mond een onaangedane regio is. Meestal is de uitslag vaak ernstiger in huidplooien, zoals de ellebogen of knieën.

Na enkele dagen, gemiddeld vier, begint de uitslag te verdwijnen. Dit gaat gepaard met een vervelling, die meestal in het gezicht start en vervolgens verdergaat over de rest van het lichaam. De koorts houdt eveneens zo’n vier dagen aan en verdwijnt dus al voordat de uitslag verdwijnt.

Mogelijke complicaties bij roodvonk

Met een goede behandeling is roodvonk vervelend, maar in principe ongevaarlijk. Zonder behandeling is de kans op complicaties aanzienlijk groter. Zo is er een risico op sepsis (bloedvergiftiging met de bacterie) en lijkt de bacterie een rol te kunnen spelen bij het ontstaan van reumatische aandoeningen.

De complicaties starten vaak in het gezicht, bijvoorbeeld in de oren of ogen, maar kunnen zich door de rest van het lichaam verspreiden. Ook pijn op de borst en nierproblemen kunnen optreden. Vrijwel altijd gaat het hier om onbehandelde roodvonk.

Behandeling roodvonk

Roodvonk is goed te behandelen met antibiotica. Hoewel inenting tegen de bacterie nog niet mogelijk is, slaan antibiotica vrijwel altijd goed aan. Tegelijkertijd is het niet altijd nodig om daadwerkelijk te behandelen met antibiotica. Bij milde symptomen kan het kind gewoon naar school en eventueel paracetamol nemen tegen de keelpijn.

Houd het kind wel altijd goed in de gaten, zodat er snel opgetreden kan worden bij een verslechtering van de situatie. Meet regelmatig de temperatuur, die bij de koorts gerelateerd aan roodvonk soms vrij snel kan oplopen tot wel veertig graden of hoger.