Roodvonk volwassenen

Er wordt vaak gezegd dat roodvonk een kinderziekte is, dat is ook zo maar dat wil niet zeggen dat volwassenen de ziekte niet kunnen krijgen.

Wanneer de kinderen besmet zijn en je bent de hele dag met hen in de weer dan is er een kans dat je zelf ook roodvonk krijgt ook al ben je volwassen. Het is belangrijk dat je in ieder geval contact op neemt met de huisarts, er moet namelijk worden gekeken of dat het echt om roodvonk gaat en zo ja dan wordt hier meteen een behandeling voor ingezet.

Als een van de kinderen roodvonk heeft dan kan het zijn dat je het over hebt gekregen in de tijd dat de kinderen besmettelijk zijn. Ook kan het van volwassenen op volwassenen over gaan, de kinderen kunnen het dan ook van jou overnemen, daarom is het belangrijk de symptomen te herkennen zodat er naar gehandeld kan worden. Voor het hele gezin is dat van belang, zeker wanneer je jonge kinderen hebt. De koorts is het vervelendste, dit kan gevaarlijk zijn omdat deze alsmaar hoger kan worden. Daarom is een antibioticakuur op tijd wel van belang, laat je als volwassenen met roodvonk adviseren door de arts zodat je weet wat je moet doen.

Volwassenen met roodvonk

Als je als volwassene last hebt van roodvonk dan dien je ook op tijd te handelen. Waarom? De symptomen kunnen verergeren, koorts kan hoger worden en als je er op tijd bij bent dan kun je op tijd beginnen met een antibioticakuur. Deze kan er in ieder geval voor zorgen dat de koorts beheersbaar blijft en de bacterie wordt aangepakt. Overgeven en buikpijn zijn symptomen van roodvonk, die bij veel volwassenen vaak voorkomen.
Dat is dan ook de reden dat er snel wat aan gedaan moet worden en dat het herkend moet worden. Het advies is dan ook wanneer je last hebt van deze symptomen dat je er wat mee doet en de huisarts raadpleegt. Soms is telefonisch contact voldoende als je bijna zeker weet wat je hebt. Soms moet je even langs komen omdat de huisarts de huiduitslag bijvoorbeeld wil zien. Raadpleeg in ieder geval bij twijfel altijd de arts zodat er duidelijkheid komt, de roodvonk moet nu eenmaal bestreden worden en de hoge koorts moet zakken. Soms kan de koorts boven de 40 graden uitkomen, dit kan gevaarlijk zijn dus handel op tijd!


Reacties op “Roodvonk volwassenen”

 1. Lizzieh :

  Heei,
  ik ben een meisje van 16 en heb ook roodvonk. ik werd vrijdag avond ineens heel duizelig en misselijk, en ik kon moeilijk lopen en had overal pijn. zaterdag ochtend ben ik zo zwak geworden, dat ik naar boven wouw lopen en helemaal in storten. we zijn toen meteen naar de spoedeisende hulp gegaan. daar heb ik zaterdag en zondag gelegen, ze hebben allemaal onderzoeken gedaan en ik heb een infuus gekregen. ik heb echt duizende artsen gezien. en iedereen kwam me onderzoeken, maar niemand wist wat ik had. uiteindelijk mocht ik naar huis, en werden de artsen vanaf de telefoon op de hoogte gehouden. savonds kreeg ik ineens uitslag op mn armen. toen zijn we maar weer naar de huisartsenpost gegaan, en door alles wat er gebeurt was, en dan nu de uitslag, wisten ze eindelijk dat het roodvonk was. en inderdaad, ik krijg nu nog meer de symptomen van roodvonk. ik heb nu ook de aardbeien tong ! het is niet duidelijk waar ik dit van heb gekregen. maar toen ik vrijdag avond zo ziek werd, waren de symptomen niet erop gewezen dat het roodvonk was, dus ook dit kan lijden tot roodvonk !

 2. Annemiek :

  even een vraagje kun je roodvonk ook krijgen als een mindere weerstand hebt ,b.v door long ontstekking of soortgelijke virus wie heeft hier een antwoord op

 3. Jan v/d Slus :

  Kan een volwassene waarvan het kind roodvonk heeft, het overdragen aan andere kinderen.
  Ongeacht of hij/zij zelf roodvonk heeft ?

Reageer op “Roodvonk volwassenen”